BACK TO ASCENDIS
News
Recent Articles
- Peste 600 de angajați din companiile din Transilvania vor fi instruiți, gratuit, în domenii precum leadership și competențe digitale
- Peste 600 de angajați din companiile din sudul României vor fi instruiți, gratuit, în domenii precum leadership și competențe digitale
- Peste 600 de angajați din companiile din vestul și nord-vestul României vor fi instruiți, gratuit, în domenii precum leadership și competențe digitale
- Peste 600 de angajați din companiile din Moldova și Dobrogea vor fi instruiți, gratuit, în domenii precum leadership și competențe digitale
- Ascendis este noul sponsor al „Garantat 100%”
WATER CHEF - Episodul 12 - Cum te lupți cu demonul amiezii?
Cum te lupți cu depresia? Vezi ce răspunde la această întrebare Adrian Rădulescu, antrenorul lui David Popovici, campion mondial la înot. Cel de-al doisprezecelea episod al proiectului ”Water Chef: în adâncurile unui record mondial” susținut de Ascendis vorbește despre presiunea cu care se confruntă sportivii de performanță și în ce măsură poate aceasta să conducă la depresie.
”În sport mai avem un fenomen care se numește supra-antrenament, iar el are mai multe faze. Prima fază e una de stagnare în performanță, după care ai o fază de regres. Însă inevitabil există și o dimensiune și o manifestare a depresiei în această afecțiune, a supra-antrenamentului. Și se observă prin modul de executare a antrenamentelor, în dispoziția pentru efort, se vede în capacitatea de concentrare etc.”, spune Adrian Rădulescu, antrenorul campionului mondial la înot David Popovici.
Citiți mai jos câteva declarații ale lui Adrian Rădulescu în cadrul interviului cu jurnalistul Radu Naum:
- Primul megastar al al sportului care a vorbit despre asta a fost Ian Thorpe, după care a fost Michael Phelps care chiar a făcut și o fundație în acest sens, iar acum îi vedem pe contemporanii Caeleb Dressel și Adam Peaty vorbind public despre depresie și despre dificultățile pe care le întâmpină.
- În sport mai avem un fenomen care se numește supra-antrenament, iar el are mai multe faze. Prima fază e una de stagnare în performanță, după care ai o fază de regres. Însă inevitabil există și o dimensiune și o manifestare a depresiei în această afecțiune, a supra-antrenamentului. Și se observă prin modul de executare a antrenamentelor, în dispoziția pentru efort, în capacitatea de concentrare etc.
- Din fericire pentru mine, nu, n-am întâlnit în practică un sportiv cu depresie. Sigur, dezamăgiri sau pase proaste am întâlnit, dar depresie în toată dimensiunea ei, nu.
- Din păcate, de cele mai multe ori, în momentul în care un sportiv ajunge să să colaboreze cu un psiholog sportiv deja ceva s-a întâmplat, ceva semnificativ. Sunt foarte puțini sportivi care merg preventiv să lucreze cu un psiholog sportiv. Ar trebui să meargă fiecare. În primul rând e partea de antrenament mental pe care o pot face, prin exercițiile de vizualizare, relaxare, activare etc. Și dacă un sportiv merge pentru aceste exerciții, inevitabil, dacă apar și semne ale depresiei, acestea vor fi vizibile.
- Legat de tratamentul depresiei prin sport: sportul de plăcere și cel de performanță sunt în esență, două animale complet diferite. Când faci sport există o serie de hormoni legați de starea de bine. Avem serotonină, dopamină, endorfine. Ne simțim bine după ce jucăm un meci de fotbal cu prietenii sau după ce alergăm câteva ture de lac. Însă în sportul de performanță lucrurile nu sunt chiar atât de de simple, pentru că există, bineînțeles, o presiune enormă care vine prima dată de la părinți, după care vine de la prietenii, după care vine de la club, după care, inevitabil, la un anumit moment, vine de la o țară întreagă. Și ajungi în punctul în care începi să crezi că ce doresc alții pentru tine este ce îți dorești și tu pentru tine. Iar de aici, evident, ajungi să nu te mai recunoști, să nu te mai identifici. Și pentru a înfrunta acest lucru ai nevoie de structură în jurul lucrurilor care îți aduc, în general, emoții pozitive. Faci o pauză, descoperi alte dimensiuni ale vieții, îți pui viața personală în ordine, îți pui educația în ordine și un lucru foarte important aici este să ai cât mai multe variante.
- Cu David Popovici avem un proces foarte bine încapsulat, iar asta ne-a ajutat să ne protejăm de presiunea care vine din exterior.