BACK TO ASCENDIS
News
Recent Articles
- Peste 600 de angajați din companiile din Transilvania vor fi instruiți, gratuit, în domenii precum leadership și competențe digitale
- Peste 600 de angajați din companiile din sudul României vor fi instruiți, gratuit, în domenii precum leadership și competențe digitale
- Peste 600 de angajați din companiile din vestul și nord-vestul României vor fi instruiți, gratuit, în domenii precum leadership și competențe digitale
- Peste 600 de angajați din companiile din Moldova și Dobrogea vor fi instruiți, gratuit, în domenii precum leadership și competențe digitale
- Ascendis este noul sponsor al „Garantat 100%”
Românii care vor să scrie istorie prin traversarea Atlanticului vâslind: Abandonul nu este o opțiune. În caz de probleme, mizăm pe faptul că suntem un popor creativ
Patru români vor traversa anul viitor Oceanul Atlantic vâslind, iar pentru a rezista cele circa 60 de zile pe barcă, cu resurse limitate de hrană, au o singură motivație: aceea că, dacă vor reuși, sute de copii bolnavi de la campusul Hospice din Copăceni vor primi ajutor specializat. Consultanții Ascendis au vorbit cu Andrei Roșu, unul dintre cei patru membri ai echipei Atlantic Challenge 2017 - cea mai dură competiție de canotaj din lume - despre provocările cursei, motivarea echipei, rolurile, atuurile, dar și eventualele probleme ale celor care urmează să scrie un nou capitol din istoria sportului românesc.
”Marinarii buni se formează în furtună...”, spune, încrezător, Andrei Roșu despre nevoia unor strategii de motivare și automotivare de care membrii echipei vor avea nevoie în cele câteva săptămâni petrecute pe mare sau în timpul furtunilor.
”Din fericire, vom avea, fiecare dintre noi, DE CE-ul (adică motivul pentru care suntem acolo) la îndemână, unul dintre motivele comune fiind sprijinirea dezvoltării campusului socio-medical Hospice de la Copăceni. Sute de copii cu boli limitatoare de viață vor primi ajutor calificat acolo, iar reușita noastră va conta, cu siguranță, pentru strângerea fondurilor necesare”. De profesie economist, Andrei Roșu (39 de ani) a început abia în 2010 să alerge. Însă a reușit performanța de a deveni primul om din lume care a alergat 7 maratoane și 7 ultramaratoane pe 7 continente, iar rezultatul muncii sale a fost recompensat cu o apariție în Cartea Recordurilor.
Cursa este ”un salt într-un ocean de necunoscute”
Cu peste 15.000 de km alergați, Andrei Roșu a terminat și cel mai greu ultratriatlon din lume, competiție care a presupus 140 km alergare, 50 km de înot – traversarea Canalului Mânecii – și 300 km pedalați.
”Pentru niciunul dintre noi 3 (și, sperăm noi, nici pentru al patrulea) abandonul nu este o opțiune”, subliniază Andrei. În ceea ce privește o eventuală blazare sau o degradare a relației dintre membrii echipei, el spune că este sigur că următoarele 18 luni îi vor apropia suficient de mult pentru a avea o relație excelentă pe parcursul întregii curse.
”Toate abandonurile înregistrate în istoria de aproape 20 de ani a cursei au fost cauzate de imposibilitatea echipajelor de a depăși problemele mecanice sau electronice apărute la bordul ambarcațiunii. Noi mizăm pe faptul că provenim dintr-un popor creativ, deci vom ști să improvizăm, dacă va fi cazul...”.
Fiecare membru al echipei va avea un rol bine stabilit în cadrul competiției Atlantic Challenge, iar Andrei va fi responsabil, printre altele, de… rezistența la somn.
”Încă nu am atribuit toate rolurile (așteptăm să vină și al patrulea membru al echipei), dar deja există o experiență și o expertiză pe care fiecare dintre noi o are. De exemplu, Vasi (doctorul nostru) va avea cel mai greu cuvânt de spus în privința nutriției și tehnicilor de recuperare după efort, Emil (fost canotor de performanță) va fi punctul nostru de referință în ceea ce privește tehnica de vâslit și programul de antrenament, iar ceilalți membri ai echipei pot conta pe experiența mea în zona de anduranță și privare de somn.”
Totuși, Andrei admite că pentru fiecare membru al echipei acest proiect este un salt într-un ”ocean de necunoscute”, iar cele mai mari provocări – dincolo de învățarea instrumentelor de navigație – vor fi privarea de somn și efortul e foarte lungă durată.
”Vom vâsli în schimburi de câte două ore în total, 12 ore zilnic, fiecare dintre noi 4, timp de aproape 60 de zile.” El a spus că au depășit deja faza temerilor mai puțin raționale, cum ar fi rechinii, uraganele sau naufragiile...
”Avem maturitatea de a trece peste momentele tensionate”
În ceea ce privește perioadele în care, pe fondul oboselii, există șanse mari ca membrii echipei să se certe, Andrei Roșu speră că toate divergențele – în cazul în care vor exista – vor avea loc înainte de startul cursei.
”Este posibil să apară și momente tensionate, dar cred că vom avea maturitatea și abilitățile necesare pentru a le depăși. Până la urmă, având obiective comune, vom vâsli în aceeași direcție. Sunt convins că fiecare dintre noi își va lua rolul în serios și va fi suficient de responsabil și de implicat pentru a rămâne într-o formă fizică și psihică pe parcursul întregii curse.”
Atlantic Challenge este cea mai dură competiție de vâslit din lume, o cursă globală de 5.000 de kilometri, într-o barcă de doar șapte metri lungime și doi metri lățime, la care concurează peste 30 de echipe din întreaga lume. În calitate de partener al acestui proiect, Ascendis îi va ajuta pe cei trei membri actuali ai echipei în recrutarea, selecția și evaluarea celui de-al patrulea membru participant la cursă.
Ce proiect mai urmează după terminarea acestei curse?
”Hmmm, greu de zis. Dar având în vedere faptul că avem deja barca și că mai există patru oceane pe planeta noastră (Indian, Pacific, Arctic și Antarctic)… :)”.
Pentru mai multe detalii legate de competiție și de condițiile de înscriere pentru cel de-al patrulea loc disponibil, puteți accesa www.atlantic4.ro.