WATER CHEF - Episodul 1 - Pedeapsa e ruptă din medalie?

”Sportivii nu au nevoie de o pedeapsă cu care să revină pe calea cea bună, ci mai degrabă au nevoie de ascultare și de compasiune”, spune Adrian Rădulescu, antrenorul campionului mondial la înot David Popovici. În primul episod al proiectului ”Water Chef: în adâncurile unui record mondial” susținut de Ascendis, jurnalistul Radu Naum a aflat de la Adrian Rădulescu în ce măsură pedepsele date de antreprenori conduc la performanță. 

Citiți mai jos câteva declarații ale lui Adrian Rădulescu în cadrul interviului:

  • ”Am apelat la pedeapsă când eram mai tânăr și uneori cred că e posibil să fi exagerat. Nu sunt mândru de acest lucru, puteam fi mai clar în reguli, iar uneori am judecat greșit contextul. Din experiență știu că uneori sportivii nu au nevoie de o pedeapsă cu care să revină pe calea cea bună, ci mai degrabă au nevoie de ascultare și de compasiune”.
  • ”Da, l-am pedepsit (pe David Popovici – n.red.). În general, pedepsele vin când vine vorba de siguranță. Prefer să îi pedepsesc eu decât să pățească ceva”.
  • ”Pedeapsa nu trebuie să fie un mecanism de formare a traumelor. (...) Ai nevoie în primul rând de reguli clare, de proporționalitate directă între intervenție și reguli. Adesea avem tendința să exagerăm, mai ales noi, adulții în poziție de autoritate. Așa apar copiii răsfățați, care nu fac decât să ne imite pe noi, adulții, exagerându-și reacțiile”.