BERD și Ascendis lansează IncubatorX SME pentru antreprenorii care doresc să inoveze și să dezvolte noi produse
BERD și Ascendis lansează IncubatorX SME pentru antreprenorii care doresc să inoveze și să dezvolte noi produse

Start înscrieri la IncubatorX SME, un program prin care companiile din România și din regiune pot intra în contact cu antreprenori și consultanți de top, care le vor sprijini în transformarea ideilor lor în produse și servicii inovatoare. Implementăm acest proiect împreună cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Detalii despre condițiide de înscriere și participare găsiți AICI. 

Programul se adresează antreprenorilor din firmele cu venituri mai mici de 50 de milioane de euro din România, Bulgaria, Croația și Serbia. Înscrierile se fac pe site-ul XbyAscendis, între 1– 28 februarie 2022. Peste 100 de IMM-uri sunt așteptate să se înscrie în IncubatorX SME. În urma înscrierilor vor fi selectate până la 20 de companii care vor lucra la ideile lor alături de consultanții în inovație ai Ascendis.

Pentru a putea participa la program, antreprenorii din IMM-uri trebuie să desemneze echipe din interiorul companiei care să lucreze câteva luni alături de consultanții Ascendis și alți antreprenori pentru dezvoltarea unei soluții inovatoare, cu impact direct în afacerea lor.

Programul constă în 3 etape și va începe oficial pe 15 martie 2022. Limba de desfășurare a programului este engleza. În prima fază, echipele selectate vor discuta cu antreprenori de succes și vor vizita companiile lor (virtual sau, dacă contextul epidemiologic permite, fizic). În cea de-a doua fază, echipele vor participa la ateliere de lucru facilitate și la un hackathon, unde vor învăța să își valideze ideea de afacere, să construiască un plan de afaceri viabil și să se pregătească pentru incubare.

Cea de-a treia etapă, incubarea, va include între 5 și 7 echipe și se va desfășura timp de 16 săptămâni, timp în care echipele vor continua să lucreze la ideea lor de afacere și vor beneficia de mentorat, workshop-uri și sprijin pentru gestionarea proiectului. Astfel, la finalul programului vor rezulta produse viabile, gata de lansare. Accesul la faza de incubare se bazează pe selecția juriului.

Participarea la primele două etape este gratuită, iar pentru a treia etapă este necesară o taxă de participare de 784 de euro. Costul redus al participării la program este posibil datorită finanțării acordate de Uniunea Europeană în cadrul programului Orizont 2020. BERD și Uniunea Europeană au lansat în 2019 un cadru de finanțare care sprijină investițiile în cercetare și inovare ale IMM-urilor din România, inclusiv prin facilitarea accesului la consultanță.